Luk menu

Ernæringsekspert Umahro Cadogan udtaler

Fra artikel udtaler ernæringsekspert Umahro Cadogan om ernæring, motion, psykiske lidelser og kost som pædagogisk værktøj.

Kost, ernæring og motion kommer mere og mere i fokus. Og med god grund. Der er flere fordele ved at lave en god sammensætning mellem kost og motion. Nedenfor kan du finde vores videoserie med Umahro Cadogan, som er ernæringsekspert.

 

Spis din hjerne i topform

Umahro Cadogan har en pointe når han siger at den fysiske tilstand vores krop er i, har en stor indflydelse på hvordan vores hjerne fungerer.

Derfor kan man godt bruge mad som en slags hjernemedicin, for man kan faktisk spise mad der påvirker hjernen så den fungerer bedre.

 

Kostens indvirkning på psykiske lidelser

Kost og ernæring har en stor indvirkning på kroppen, men det viser sig også at den kost vi putter i kroppen også har en ret stor indflydelse på vores hjerne.

Professor i ernæring, Umahro Cadogan forklarer at der er studier der viser at bl.a. Omega 3 fedtsyrer gør at man – f.eks ved ADHD – kan indtage Omega 3 fedtsyrer, forbedre tilstanden og i nogle tilstande mindske medicinforbruget.

Helst basalt ved vi også at Omega 3 fedtsyrer kan give en højere IQ. Børn, der får omega-3 fedtsyrer allerede på fosterstadiet og tidligt i livet, ser ud til at udvikle hjerner, der fungerer en lille smule bedre, når de bliver ældre, fordi hjernen er blevet næret bedre og har fået flere byggesten.

Omega 3 er langt fra det eneste ernæringsmiddel, der kan bruges i behandlingen og håndteringen af neurologiske, kognitive, indlærings-, adfærds- og udviklingsmæssige problemer. Der er også en sammenhæng mellem zink, C vitamin, nogle af b vitaminerne og magnesium og hjernens funktioner. Ved nogle studier har man ved at give zink til børn med ADHD mindsket behovet for medicin, fordi zinken var vigtig for deres hjerne.

Der er også lavet studier om sammenhængen mellem fødevareintolerance og hyperaktivitet, der viser, at hvis man fjernede de fødevarer som et barn ikke kan tåle, var der markante forbedringer at spore, allerede efter 6 uger.Se mere om dette studie og fødevarers indflydelse på hjernen i dette videoklip.

 

Bevægelse styrker hjernen

Motion er sundt for kroppen, men bevægelse har også en direkte effekt på hjernen. En effekt der er til at måle og som kan hjælpe personer med problemer med bl.a. kognitive funktioner, indlæring og ADHD.

Hvis man tager folk der ikke bevæger sig og får dem til at gå, så er der dele af hjernen, der har med bl.a. kognitive funktioner og indlæring, der vil vokse. Faktisk kan den vokse 3-5% på et års tid.

Går man et skridt videre og begynder at træne struktureret en 5-6 gange om ugen af 45 – 60 minutters varighed, kan man på enkelte personer se en vækst på op til 10% i løbet af samme periode.
Det vil sige at der i motion og bevægelse ligger et andet redskab til at få hjernen til at yde mere optimalt, hjælpe folk hvis hjerne ikke fungerer helt normalt eller er meget forstyrret. Så for en person der har en kaotisk måde at tænke på, kan motion betyde meget.

 

Kost og motion som pædagogisk værktøj

I det daglige pædagogiske arbejde med personer med indlærings-, adfærds- og udviklingsproblemer kan kost og motion, med fordel, tænkes sammen med de andre pædagogiske redskaber der anvendes. For man får meget mere ud af de almindelige redskaber, hvis man tager kosten og motionen med.

Kost og motion har en positiv indvirkning på en lang række psykiske og fysiske parametre, såsom indlæring, koncentration, energi, drive, motivation og mange flere.

Det er ikke kun i det daglige arbejde med personer med adfærds-, udviklings- og indlæringsproblemer at god sund kost og motion har vist sig at have god effekt. Hvis man kigger lidt ud i personernes fremtid, er der også følgevirkninger på deres problemer, der kan afhjælpes ved at indføre sunde kostvaner og motion i deres hverdag.