Luk menu

Gratis opskrifter på glutenfri brød

Opskrifter:

Glutenfri brød – Forskellig variation

 

Hjemmebagt knækbrød

2 dl hørfrø
1 dl græskarkerner
1 dl sesamfrø
1 dl solsikkekerner
1 spsk chiafrø
2 æg
1 tsk salt
2 dl koldt vand

Kom alle ingridienteser i en skål og rør dem grundigt sammen. Lad dejen hvile i mindst 20 min- Så kernerne suger noget af vandet.
Smør dejen med en dejskraber ud på en bageplade med bagepapir i et jævnt , så tyndt lag som muligt.
Bag knækbrødet i ovn ved 150 grader i ca 45 min.
Lad brødet køle af og knæk det i mindre stykker.

 

KERNEKNÆKBRØD (EN BAGEPLADE)

100 g fuldkornsmajs- eller rismel 

2 dl vand 

25 g hørfrø 

25 g sesamfrø 

50 g solsikkekerner 

50 g græskarkerner 

50 g fine glutenfri havregryn 

1⁄2-1 tsk salt 


Saltflager eller alm salt 
Rør mel og havregryn ud i 2 dl vand og lad det stå 5-10 minutter. Tilsæt salt, frø og kerner og rør dejen godt sammen. Dejen skal have konsistens som en tyk pandekage dej – juster evt. med lidt mere vand. Glat dejen ud i en bradepande med bagepapir. Brug en ske eller en spartel. Dyp skeen i vand ind imellem. Drys med lidt saltflager/salt. Bag knækbrødet ved varmluft i en 150 grader varm ovn i 30-45 minutter. Afkøl knækbrødet og bræk det i mindre stykker.

 

KERNEKNÆKBRØD 2

1 dl quinoaflager eller havregryn
1 dl sesamfrø

1 dl hørfrø

1 dl solsikkekerner
1 dl birkes

3 1⁄2 dl rismel

2 dl koldt vand

Knap 1 dl olivenolie

1 tsk salt


Alle frø og kerner blandes sammen med vand, olie og salt. Tilsæt melet lidt efter lidt og rør godt. Rul dejen ud på 2 stykker bagepapir, så det passer med 2 bageplader. Dejen fylder knap 2 plader. Knækbrødene skæres ud i ønsket størrelse og bages i 25 minutter ved 200 grader eller til de er gyldne.

 

Glutenfri rugbrød

180 g havregryn
115 g solsikkekerner
45 g græskarkerner
85 g hørfrø
20 g chiafrø
65 g hasselnødder
10 g salt
25 g fiberHUSK loppefrøskaller
22 g melasse eller ahornsirup
35 g olivenolie
40 g opfrisket glutenfri surdej (eller 1 tsk æbleeddike)
380 g vand

 

Rist hasselnødderne på en tør pande, til de begynder at dufte og er let gyldne. Hvis nødderne har den brune hinde på, så gnub nogle af dem af. Hak hasselnødderne groft.
Vej havregryn, solsikkekerner, græskarkerner, hørfrø og chiafrø, og bland dem i en skål. Pisk vand, salt og surdej sammen i en skål. Pisk loppefrøskallerne i, og tilsæt efter 10 sekunder kerneblandingen. Skift til en grydeske, og rør godt rundt. Rør også melasse og olivenolie i dejen.
Smør en rugbrødsform på ca. 1,8 liter med smør eller olie, og kom dejen i. Glat overfladen med en våd gummispartel eller hånd. Dæk formen med køkkenfilm, og sæt den i køleskabet i mindst 3 timer og gerne natten over.
Tag formen med dejen ud af køleskabet, og lad den temperere, mens du varmer ovnen op til 220°. Fjern køkkenfilmen, og sæt formen i ovnen. Skru med det samme ned til 200°. Bag brødet, til en kerne-temperatur på 99°. Det tager ca. 60 minutter. Lad brødet køle helt af, så det har sat sig, inden du begynder at skære i det.

 

GLUTENFRIT ”RUGBRØD”

6 dl kogende vand

10 stenfrie svesker

75 g hørfrø

75 g solsikkekerner

150 g quinoa- eller boghvedeflager

150 g hirsemel (købes i helsekostbutikker)
150 g rismel
1 tsk bagepulver
1 tsk salt

Svesker og hørfrø overhældes med 6 dl kogende vand og står natten over ved stuetemperatur.
Næste dag blendes blandingen, og de øvrige ingredienser tilsættes. Dejen røres 8-10 minutter med håndmikser eller røremaskine. Dejen kommes i en smurt form og glattes ud med en grydeske og lidt vand. Rids linjer eller tern i overfladen og bag brødet ved 180 grader i 60 minutter.

 

GLUTENFRI FRANSKBRØD MED VALNØDDER OG FENNIKEL

Glutenfri, mælke- og laktosefri,
6 dl håndlunt vand
50 g gær
3 spsk. fiberHUSK (den gule)
80 g valnødder
2 spsk. fennikelfrø
100 g hirseflager
100 g majsmel
100 g majsstivelse
100 g fuldkornsrismel
1 tsk. Salt

Start med at røre gær ud i vandet. Det er vigtigt, at vandet er håndlunt, så gæren aktiveres og fibrene gelerer meget bedre i lunt vand. Rør fibrene godt ud i vandet og vær sikker på, at det bliver rørt helt ud fra starten, så de ikke klumper. Rør fibrene kraftigt på din røremaskine indtil de danner en tyl gelemasse, og lad den så hvile i 10 minutter. Bland imens det andet mel sammen.
Rist valnødder og fennikelfrø på en tør pande indtil de bliver gyldne og begynder at dufte. Lad dem køle af.
Tilsæt valnødder og fennikelfrø til gelemassen og rør derefter melet i dejen lidt af gangen, mens maskinen kører på lav hastighed. Det er vigtigt, at røremaskinen kan nå at ælte alt mel godt ind i dejen, så hav lidt tålmodighed. Når alt melet er tilsat, må dejen gerne æltes et par minutter mere på lav hastighed, inden du skruer op på høj hastighed. Ælt dejen ved høj hastighed i 7-8 minutter mere. Det er her vi får æltet godt med luft ind i dejen.
Når dejen er æltet, hælder du den ud på en bageplade og former dejen, som du gerne vil have dit brød. Lad brødet hæve på pladen i 45 minutter (med et viskestykke over), inden du bager det ved 230 grader varmluft i 50-55 minutter. Bliver brødet meget mørkt, kan du skrue ned på 200 grader de sidste 20 minutter.
Lad brødet køle helt af, inden du skærer det. Men spis det samme dag – eller frys resterne ned i skiver, så det er nemt at tage op af fryserren.

 

Franskbrød, glutenfrit

Opskriften på dejen kan bruges som grunddej, jeg bagte følgende med samme dej, pølsehorn, hvidløgssnegle, pizzasnegle og pølsebrød. Dejen er nem at arbejde med, og derfor god til opskrifter hvor dejen skal rulles ud. Samtidig er den så fast, uden at blive tør, at jeg kunne lave disse franskbrød uden form. Brødet holdt sig rigtig godt, jeg spiste de stadig på 3. dagen uden at det havde været frosset ned, og ud at det behøvede på brødristerer, rigtig lækkert.

Franskbrød 2 stk
Dej:
2,5 dl vand
2,5 dl letmælk
25 g fiber HUSK
30 g gær
2 æg
30 g sukker
500 g fint glutenfrit mel (jeg brugte orange Finax og Sempers den lidt grove )
25 g rapsolie
30 g oliemargarine
1½ tsk salt

Dejen røres på maskine. Vande og mælk lunes til det er håndvarmt og hældes i røreskålen. Gæren smuldres i og fiberhusk tilsættes blandingen, som røres i 5 minutter til fiberhusken gelerer. Melsorterne, olie, margarine, sukker, æggene og salt tilsættes. Røres i 15 minutter. Hæver tildækket i 30 minutter et lunt sted.

Hænderne smøres ind i olie inden dejen håndteres. Dejen slås sammen med knyttet hånd i røreskålen, og deles i to dele. Smør olie på bordet så det ikke hænger i. Form hver del til et aflangt brød i bagepladens længde og rids brødene. Hæver lunt, tildækket i ca 30 min. Bages ved 200 grader i ca 30 minutter.

 

STENALDERBRØD

100 g græskarkerner 

100 g solsikkekerner 

100 g mandler 

100 g valnødder 

100 g hørfrø 

100 g sesamfrø 

5æg 

1 dl olivenolie 

2 tsk salt 


Alle ingredienserne røres sammen og hældes i en rugbrødsform. Brødet bages i en time ved 160 grader.

 

GULERODSBOLLER, DER MÆTTER

400 g groft revet gulerod

9æg

2 dl sojayoghurt

4 dl Pofiber (købes i helsekosten)
2 dl mandelmel
2 dl solsikkekerner

2 tsk bagepulver

2 tsk salt

Drys: Solsikkekerner
Tænd for ovnen og stil den på 200 grader. Pisk æg med yoghurt. Bland resten af ingredienserne heri og rør godt sammen. Form dejen til ca. 15 boller og sæt dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Pensl dem med vand og drys lidt solsikkekerner over. Bag bollerne i en forvarmet ovn i 15-20 minutter eller til de er gyldne på toppen.

 

GLUTENFRI BOLLER

6 dl lunkent vand

20 g Fiber Husk (gul pakke)

1 dl hørfrø eller chiafrø

4 spsk olivenolie

1 tsk salt

200 g gulerødder, fint revet

1 dl valnødder

1 dl hasselnødder

1 dl solsikkekerner

2 dl fuldkornsrismel

2 1⁄2 dl boghvedemel


Kom det lunkne vand i en skål og tilsæt Fiber Husk, hørfrø, salt og olie. Rør blandingen sammen og lad det stå i 5 minutter. Blend valnødder og hasselnødder til groft mel og bland det med mel og solsikkekerner. Gulerødder og melblandingen tilsættes den tykke væske med Husk og dejen røres godt sammen med en håndmikser i 5-10 minutter. Tænd ovnen på 200 grader og sæt ca. 15 boller på en bageplade med en ske. Bag dem i 35 minutter.

 

BOGHVEDEBOLLER

9 dl vand 

1 tsk æblecidereddike
5 g gær 

6 spsk HUSK – den gule pakke 

3 tsk havsalt 

1 dl solsikkekerner 

300 g boghvedemel 

200 g fuldkornsrismel 

Kerner/frø til at drysse oven på 


Bland vand, eddike, gær, salt og HUSK og lad det stå og tykne. Afvej mel og kerner og tilsæt det til dejen. Rør dejen på en røremaskine eller med en håndmikser i 15 minutter.
Lad dejen stå i røreskålen i 4 timer ved stuetemperatur eller natten over på køl.
Tænd ovnen på 200 grader. Slå IKKE dejen sammen, men skær en bolle ud med en kniv eller ske og lig den over på en bageplade med bagepapir. Drys med frø eller kerner på bollerne og bag dem i ca. 30-35 minutter.