Luk menu

Vand

Din krop er et akvarium

FAKTA OM VAND

 • Kroppen består af 60-70% vand
 • 75-85% af hjernen er vand
 • Vi indeholder 40 til 50 kilo vand alt efter, hvad vi vejer
 • 2/3 er inde i cellerne og 1/3 er uden for cellerne
 • Vand indeholder salt (natriumklorid)
 • Mekanismer samarbejder om at opretholde en normal sammensætning af organismens væskefaser
 • Vand og salte udskilles med urin, sved og usynlig fordampning fra huden. Mindre mængder tabes med udåndingsluft og afføring
 • Det daglige behov er ca. 1-2 liter, hvoraf en del findes i fødevarer. Behovet for natrium er 2 g alm. salt daglig. Den normale daglige indtagelse af salt i Danmark udgør ca. 10 g, altså langt mere end behovet
 • Vi har ikke nogen reservetank med vand i kroppen
 • Hvis du trækker 1 liter på din ”vandkonto”, vil du føle dig ret tørstig, hvis du mister 2 liter, vil du føle dig ekstrem tørstig, hvis du mister 4 liter vand, vil du føle dig meget dårlig tilpas, og før du har mistet 8 liter vand, er du døden nær
 • Vi kan kun overleve få dagen uden vand, men flere uger uden mad

VAND ER KILDEN TIL LIV
Vi kan slet ikke undvære vand. Hver eneste dag bruger vi vand til at drikke, lave mad og vaske os. Vi leger og bader i vandet, bygger vores drømmehus ved vandet, rejser til eksotiske steder for at opholde os ved vandet, og besøger kurbade for at udnytte vandets helbredende kraft.

Og som om det ikke skulle være nok, er det regnen, der giver os vore afgrøder, og som dermed sørger for alt liv på Jorden. Vand er simpelthen det mest dominerende element på Jorden, og i følge en legende er ungdommens kilde et vandfald på en af Bahamas øer.

I virkeligheden er vandet så vigtigt for alt liv, at dets eventuelle tilstedeværelse på en anden planet er videnskabens mest sikre bevis for, at der kan eksistere liv på denne planet. Alligevel tager de fleste af os de 3 simple atomer for vand, H2O for givet. Vidste du for eksempel, at over 70% af Jordens overflade er dækket af vand, hvoraf det meste er saltvand, som ubehandlet er udrikkeligt.
Kun 3% af Jordens vand er ferskvand, som vi kan drikke, og heraf er over 97% gemt i store isbjerge og gletschere. De fleste af os ved desværre meget lidt om noget så vigtigt som vores planets overlevelse og dermed også om dyrs, menneskers og planters betingelser for liv. Men hvis du tænker lidt over de følgende facts, vil vandets betydning for dig og dit helbred nok blive mere indlysende:
Af de 6 grundlæggende næringsstoffer – protein, kulhydrater, fedt, vitaminer, mineraler og vand – er vand langt det mest betydningsfulde næringsstof i vores krop. Over 70% af vores kropsvægt er vand.
Det vil igen sige, at din krop indeholder ca. 40-50 liter vand. Det nøjagtige antal liter afhænger blandt andet af, hvor meget du vejer, og hvordan din fedtmængde og muskelmasse ser ud i forhold til din vægt. Men uanset din vægt og dit vandindhold har du ikke en masse vand i reserve.

Der er altså ikke nogen reservetank, som du kan trække på. Derfor skal din ”vandkonto” hele tiden holdes i balance, og hvis du trækker for meget vand ud af kroppen, kan det meget hurtigt gå galt.
Hvis du trækker 1 liter på din ”vandkonto”, vil du føle dig ret tørstig, hvis du mister 2 liter, vil du føle dig ekstrem tørstig, hvis du mister 4 liter vand, vil du føle dig meget dårlig tilpas, og før du har mistet 8 liter vand, er du døden nær.

“By means of water, we give life to everything.”

Du kan således kun overleve nogle få dage uden vand, mens du kan leve flere uger uden mad. Det er derfor, læger og ernæringseksperter anbefaler, at du drikker mindst 10 glas vand om dagen (2-3 liter), afhængig af din vægt, den temperatur du opholder dig i, og den fysiske eller psykiske anstrengelse, som du udsætter dig for.

Der er nemlig stadig alt for mange mennesker, der undervurderer vandets betydning for deres helbred. Mange af jer, der læser denne artikel, er muligvis også kronisk dehydrerede. Og når du er dehydreret, virker dit hjerte/kar-system, din metabolisme/stofskifte og din fordøjelse meget dårligt. Konstant mangel på væske har derfor også sin pris:
En almindelig følelse af træthed, at vægten forøges, at man ældes hurtigere, at immunforsvaret nedsættes, og at det tager længere tid at genvinde kræfterne efter træning eller sygdom. Desuden stiger risikoen for at få alvorlige sygdomme som kræft, hjerte/karsygdomme, astma, allergi etc.

“Nobody can be in good health if he does not have all the time – fresh air, sunshine, and good water.”

Det burde derfor være klart, at det er på tide, at få vendt denne kedelige trend. En af de bedste måder at sikre sig, at man får nok at drikke, er at forstå, hvordan vand påvirker vores helbred, således at det at drikke nok vand bliver til en vane og prioritet for dig.

Du skal altid huske på, at vand er en næsten gratis investering, som du skal foretage for at beskytte din krop mod at ældes, mod skader og mod sygdomme, ligesom tilstrækkelig væske også vil forbedre dine præstationer på sportspladsen, på arbejdspladsen og i hjemmet.

Hvis blot du følger rådene i denne artikel, så er du godt på vej mod succes!

Det meste af din krop er vand

Dine muskler, som styrer og bevæger din krop, består for 75%’s vedkommende af vand. Dit blod, som transporterer alle de nødvendige ernæringsstoffer og som bringer ilten rundt i kroppen, består af 82% vand. Dine lunger, som skaffer dig ilt, består af 90% vand.

Din hjerne 75% og selv dine knogler består af 25% H2O. Ca. 70% af din totale kropsvægt består af vand! Derfor er kvaliteten af alle dine celler i kroppen, ligesom deres modstandskraft over for skader og sygdomme, helt afhængige af kvaliteten og kvantiteten af det vand, du drikker.

Vand skal hele tiden fyldes på kroppen, fordi det konstant bliver forbrugt til udånding, sved og til forbrug i kroppen. Vandet leverer energi og ilt til dine celler, det fungerer som et helt naturligt afkølingssystem, skaber en beskyttende pude for alt væv og for leddene i kroppen, og er uundværligt i selve fordøjelsen og til at skaffe affaldsprodukter fra selve stofskiftet bort gennem udåndingen, urinen og afføringen.

Som en sundhedsbevidst person vil du selvfølgelig gerne af med alle affaldsstofferne og bevare næringsstofferne, og vandet er det væsentligste element i denne proces. Her er en kort oversigt over vandets vigtigste funktioner i din krop:
Optagelse og udskillelse af næringsstoffer: Vand benyttes i kroppen til transport af næringsstoffer og ilt inde i cellerne, ligesom vand er med til at fjerne affaldsstofferne.

Vand som regulator:
Vand har den egenskab, at det kan absorbere overskydende varme. Det er derfor, vi benytter vand i køleren til vores biler for at køle motoren ned. Når vi bliver varme af at bevæge os kraftigt eller af at opholde os i høje temperaturer, cirkulerer blodet hurtigere i vores årer for at regulere temperaturen i kroppen.

Når vores kropstemperatur stiger, åbner porerne sig i vores hud, sveden strømmer ud og er med til at nedsætte vores kropstemperatur. Når sveden er uden på huden, afkøler den nemlig kroppen gennem sin fordampning. Ved hjælp af vandet har kroppen således en slags aircondition, som beskytter dig mod overophedning og mod, at cellerne bliver ødelagt.

Modsat har vandet også en funktion, når du bliver udsat for kulde, hvor det varme blod strømmer ud og holder din hud varm. Hvis du får røde kinder om vinteren, er det blodet, der strømmer ud i ansigtshuden for at holde dig varm.

Smører og blødgør led og væv:
Vand er ligeledes hovedkomponenten i de væsker, der smører vore led, som knæ og albuer, ligesom vandet er med til at blødgøre bl.a. vævet i vores hud. Det er derfor, det at drikke mere vand ofte kan være den mest effektive måde til at fjerne smerter i leddene, især hvis du er lidt dehydreret, ligesom vand kan være med til at fjerne rynker og vise en glattere og mere smidig hud.
Men det betyder ikke, at du skal drikke alt for meget vand under selve måltidet, for det vil være med til at fortynde spyttet og fordøjelsesvæskerne for meget og dermed forringe mulighederne for en god fordøjelse. Det er faktisk bedre at drikke før måltidet og mellem måltiderne.

Fordøjelse:
Vores spyt og alle andre fordøjelsesvæsker er meget vigtige faktorer i nedbrydelsen af de mange millioner molekyler af mad, som vi indtager hver dag, så vores tyndtarme kan optage de mange nødvendige næringsstoffer. Det er vel næsten unødvendigt at sige, at det meste af vores spyt og fordøjelsesvæsker består af vand.

Du behøver blot at tænke på, hvordan det er at sluge noget mad med en tør mund. Mangel på vand vil forsinke hele fordøjelsesprocessen og give store maveproblemer. Det bedste er i virkeligheden at drikke et stort glas vand omkring 30 minutter før hvert måltid og så blot drikke ganske lidt vand under selve måltidet for lettere at kunne få maden ned gennem halsen.

Blod:
De røde og hvide blodlegemer indeholdes i et flydende plasma, ligesom næringsstofferne, mineraler, enzymer og hormoner. Det er dog meget vigtigt at holde blodet tyndt nok for at sikre en fri cirkulation. Blod som er sundt vil således selv gøre det nødvendige arbejde med at rense cellerne og skaffe sig af med affaldsstofferne.

Hvis blodet er for tykt og de hvide og røde blodlegemer ikke kan flyde frit, optræder der en sygdomstilstand. Det er derfor det er så vigtigt at starte dagen med et eller to store glas vand, efter en nat uden væske og med væsketab på grund af bl.a. sved og udånding. Dette vand vil hurtigt genoprette balancen og gå ind i vores cirkulationssystem, som skal i gang med en udrensning.

Fjerner giftstoffer fra din krop:
Din krop skal også bruge vand til cellevæskerne, blodet , lymfevæskerne og slimvæskerne for at rense sig selv indefra. Blodet afleverer affaldsstoffer fra kroppen i maven og tarmene. At vand spiller en afgørende rolle i denne proces ses af, at omkring 2/3 af en sund afføring består af vand. Resten er mere faste affaldsstoffer som døde blodceller, bakterier, fedt, cellulose etc.
Hvis du er dehydreret, kan din krop ikke rense sig selv ordentligt, og det vil ofte medføre vanskelig afføring. I virkeligheden skal du helst gå på toilettet mindst en gang om dagen for at komme af med en god, naturlig afføring (ca. 20 cm i længde, velformet, lysebrun i farve, som er nem at komme af med, og som egentlig ikke lugter grimt). Mange mennesker tror fejlagtigt, at det er normalt kun at have afføring 1-2 gange om ugen.

Det skal helst være kvalitetsafføring hver dag, da det naturligvis ikke er sundt at opbevare affaldsstoffer i kroppen og i tarmene i flere dage eller uger. Affaldsstoffer som kroppen gerne vil skille sig af med, og som kan være et perfekt udklækningssted for sygdomme!

Hjerne og nerver:
Vores hjerner består af 75% vand. Her spiller vand også en hovedrolle for vores evne til at tænke, huske og opføre os socialt med vores omgivelser. Mangel på vand i vores system vil resultere i mentale problemer, depressioner, træthed og i manglende evne til at klare stress på en ordentlig måde.

Vand er også af stor betydning for hele vores nervesystem. Hvis du begynder at føle dig træt eller uoplagt, skulle du prøve at tage et glas vand i stedet for en kop kaffe. Mod hovedpine er vand også bedre end hovedpinepiller.

Cellemetabolisme:
Vand er en meget vigtig del af hver eneste celle i kroppen og er afgørende for cellens evne til at producere energi-celle metabolisme. Alle næringsstoffer, mineraler, enzymer, ilt etc. bevæger sig ind gennem cellernes membraner til forskellige opgaver inde i cellen.

Vand benyttes inde i cellen til at fremkalde forskellige kemiske reaktioner. Celleaffald bliver også transporteret tilbage til blodet for en cellerensning ved hjælp af cellevæsker. Hvis du ikke får nok vand er det ligesom at lukke vandet ud af et akvarium med mange fisk. Vi dehydrerer, og hvis det fortsætter føler vi os hurtigt dårligere, og meget snart vil der vise sig forskellige sygdomstegn.

Sund hud og hud der ældes:
Hvis du er dehydreret, sætter du sandsynligvis farten på din ældningsproces i vejret. Sammenlign det med en blomme, som ved udtørring bliver til en sveske. Nok er svesker dejlige at spise, men det er ikke naturens mening, at du skal blive til en sveske.

“We love water because we are water!”

Når du er dehydreret, vil din krop heller ikke være i stand til at skylle de giftstoffer ud af din krop, som påvirker din huds tilstand og udseende. I tillæg falder vandindholdet i vores kroppe med helt op til 50% når vi bliver ældre. Denne gradvise dehydrering er hos mange et tydeligt tegn på det at blive gammel.

At drikke vand nok samtidig med, at du spiser tilstrækkeligt med det vigtige omega-3 fedt er den nemmeste og mest effektive måde til at holde din hud ung og blød på samtidig med, at det sinker hele ældningsprocessen. Så jo før du kommer i gang jo bedre.

Hvor meget vand bør du drikke?
Som en tommelfingerregel skal vi drikke 2-3 liter vand om dagen, og noget mere når vi er syge, opholder os i et varmt klima, eller bevæger os meget. Desuden afhænger dit daglige vandforbrug af, hvor meget du vejer. En god huskeregel er, at du skal drikke det, der svarer til ”din kropsvægt x 0,033”. For et menneske på 80 kg vil det altså sige 80 x 0,033 = 2,64 liter.

For at hjælpe dig med at holde din krop rigtigt hydreret og vedligeholde kroppens elektrolytiske balance er det en god idé at tilføre vandet en knivspids ren Celtic Salt.

Det gør det lettere at optage vandet, og rent havsalt indeholder over 80 vigtige mineraler, som selv om du ikke kan smage dem ikke blot giver vandet en god følelse i munden, men som også tilfører kroppen de elektrolytter, som den mister hver dag.

De fleste mennesker føler også, at lidt salt reducerer lysten til at lade vandet for ofte. Men vær sikker på, at du bruger en god kvalitet havsalt og ikke det almindelige bordsalt. Der er virkelig sundhed til forskel!

Hvordan finder jeg ud af, om jeg har drukket nok vand?
Du kan selv undersøge, om du har drukket nok vand ved at se på din urin. For det første skal der gerne være nok urin og så skal den helst have en lys, lidt bleg farve. Hvis der ikke kommer så meget urin, og hvis den er meget mørk eller meget gul, er det tegn på, at du bør drikke mere vand.

Hvis du er meget aktiv og f.eks. dyrker meget sport, er din vandbalance af ekstra stor betydning for dine præstationer. At kende din vægt før og efter du har trænet, er også en god måde at holde øje med, hvor meget væske du skal indtage. Du skal helst veje nogenlunde det samme før som efter træningen. Er det ikke tilfældet, bør du drikke mere under træningen.

Det er også værd at tænke på, at du oftest vil føle dig ”mæt af vand” lang tid før dine vanddepoter i virkeligheden er fyldt helt op. Så drik hellere lidt for meget end for lidt. Dine nyrer kan sagtens klare lidt ”overflod”.

Sluk din tørst – i vand
Din krop er en utrolig maskine, som tilbyder dig indbyggede advarselssignaler, som de lys, der viser sig på bilens instrumentbræt, når der er noget galt. Tørst er et rødt flag, som meddeler, at din krops funktioner er nedsatte. Men når du føler tørst, er du faktisk allerede dehydreret, og det er nødvendigt at erstatte den væske, som er forsvundet gennem udåndingen og gennem sveden.
Det at drikke er i virkeligheden en proces, der næsten hele tiden bør være i gang. Husk på, at du stort set ikke kan opbygge et ekstra vanddepot i kroppen. Og for at kunne arbejde optimalt bør kroppen hele tiden have den for dig rigtige vandmængde. Hvis du alene stolede på din egen tørstfornemmelse for hvornår du skulle drikke, ville du formentlig kun drikke det der svarede til 50-75% af det, du egentlig bør drikke for at holde ”status quo”.

“In the future, water will be regarded as the safest, most cost effective, natural substance for preventative medicine and healing “Water, The foundation of Youth, Health, and Beauty”

I tillæg arbejder vores tørst-mekanisme dårligere og dårligere jo ældre vi bliver, så mange ældre mennesker er i konstant underskud med væske. Så vær sikker på at drikke lidt og ofte gennem hele dagen, samtidig med, at du tjekker din urin og dit velbefindende i øvrigt. Du vil blive overrasket over, hvor let f.eks. lidt træthed eller en hovedpine kan forsvinde, og mange ældre vil i tillæg opleve, at f.eks. deres hukommelse bliver bedre, hvis de bare får væske nok.

Hvad skal vi drikke?
Te, kaffe og cola? Disse drikke findes overalt i vores samfund i dag, og det er desværre den væske flertallet af mennesker drikker i løbet af en dag. I det lange løb kan et stort forbrug af disse drikke være sundhedsskadelig. Mange mennesker drikker koffeinholdige drikke for at få en lille opstrammer om morgenen eller for at hjælpe dem igennem en hård dag.

Men det påvirker vores nervesystem, vores fordøjelsessystem, vores immunsystem og vores hjerte/kar system. Og fordi koffein er vanddrivende, dehydrerer det dig også uden du mærker det, fordi du jo trods alt drikker væske. Så ikke blot har vi et scenario af mennesker, der ikke drikker nok vand, men alle koffeindrikkene eller alkoholen, som de drikker, dehydrerer dem faktisk langsomt men sikkert. I virkeligheden mister du mere vand ved at drikke en flaske cola, end du indtager, hvilket altså vil sige, at der er et nettotab af væske i din krop.

Derfor bør du i virkeligheden drikke et ekstra glas vand for at genoprette den dehydrering der er sket på grund af koffeinen i colaen. Og her taler vi så ikke om den skadelige sukker, der også er i colaen og som ofte tilsættes kaffen og teen. Pas i øvrigt på sportsdrikke med højt sukkerindhold, der findes i selvlysende, neon-blå, fluoriserende grøn etc.

De er som regel alle farvet med unaturlige farvestoffer og tilsat kunstige smagsstoffer, som oftest består af giftige kemikalier. De kan ikke benyttes til at genoprette væskebalancen! Vi er skabt til at drikke vand og intet andet. Den sætning er så vigtig for dit helbred, at jeg vil gentage den:
VI ER SKABT TIL AT DRIKKE VAND OG INTET ANDET.

Det er selvfølgelig i orden at drikke en kop kaffe engang imellem, men hvis du næsten ikke får andet at drikke, udfordrer du virkelig dit helbred på længere sigt. Så derfor: Drik mere vand, tilfør evt. en knivspids Celtic Salt – og mærk selv forskellen i dit hoved og i din krop!

Er vores drikkevand rent?
Meget af verdens vand er forurenet på grund af udledningen af menneskeligt og industrielt affald i vore søer, floder og have, samt som følge af landbrugets brug af kunstgødning og pesticider på deres marker. I Kina f.eks. er 80% af de vigtigste floder i dag så forurenede, at der ikke længere kan leve fisk i dem, og mange østeuropæiske floder er helt gule af industriens giftige udledninger.
Men heldigvis er vandkvaliteten i Danmark i de fleste kommuner stadig bedre end i de fleste andre lande. Dette betyder, at drikkevandet generelt er godt nok til at drikke direkte fra hanen. Men jeg vil dog anbefale, at lade vandet løbe lidt (30 sek hvis det er længe siden du har åbenet for hanen) før du fylder dit vandglas eller din vandkaraffel, for at du kan være sikker på, at vandet er frisk og ikke indeholder nogen urenheder eller giftstoffer som f.eks. bly fra rørene, som transporterer vandet.

Du kan evt. forhøre dig i din kommune eller amt om vandkvaliteten i vandhanerne i det område, hvor du bor. Du kan sikkert finde oplysningerne på din kommunes hjemmeside.

Hvis du drikker vand på flaske, så forvis dig om, at du drikker kvalitetsmærker som Evian, Volvic eller Aquador. Mange af de billige mærker er tappet i plastikflasker af dårlig kvalitet, som afgiver kemiske giftstoffer til vandet.

Du har ikke brug for disse kemikalier i din krop og især ikke i dit vand, som har så stor betydning for dit helbred. Det er derfor det er bedst at opbevare vand i glasbeholdere, men hvis det ikke er muligt så vælg i hvert fald en hård plastik, som bærer et ”ettal” i en trekant i bunden af flasken.

Og lad for alt i verden være med at lade en plastikflaske ligge direkte i solen. Det er at bede om ubehageligheder, da flasken når den bliver varm udleder endnu flere giftstoffer til indholdet.

Tips om at drikke nok og rigtigt
Begynd din morgen rigtigt: Tag dig et STORT glas vand som den første ting om morgenen, når du er stået op. Drik vandet før kaffen, hvis du hører til dem, der ikke kan leve uden kaffe, da kaffe som tidligere omtalt faktisk tager vand fra din krop. Vandet om morgenen får virkelig dit blod til at flyde, det hjælper med til at fjerne nogle af de affaldsstoffer, som du har opbygget i kroppen, mens du har sovet, og så sætter det gang i hele systemet!

Bliv et flaskebarn igen: Køb en ½ liter kvalitetsvand i en glasflaske med skruelåg eller patentprop. Nå du har drukket den, så fyld flasken op med frisk vand hver morgen og tag den med dig overalt. I motionscenteret, på kontoret og i bilen. Den vil blive en konstant inspirationskilde til at drikke nok og rigtigt.

Kom lidt Celtic Salt i vandet: Som omtalt tidligere vil dette hjælpe med at opretholde din krops elektrolytiske balance og reducere nødvendigheden af at skulle på toilettet i utide for at lade vandet.
Sørg for at drikke vand inden du træner: En god måde at gøre dette på, så du ikke behøver at gå på toilettet midt under træningen, er at tage et glas vand 5-10 minutter inden træningen. Dette vil omdirigere blod fra leveren til dine muskler og derved reducere produktionen af urin.

Gå i sauna eller i dampbad: En god svedetur hjælper med til at rense blodet og lymfesystemet. Det er en af de ufarlige afgiftningsmetoder, som vi kan benytte os af. Slap af, lad sveden løbe og husk at drikke vand inden og at drikke rigeligt med vand bagefter for at erstatte den mistede væske.

Drik regelmæssigt under træningen: Husk at indtage væske under selve træningen. Drik mindst 1 liter for hver 60 minutters træning. Dette er selvfølgelig mere end de foreskrevne 2-3 liter, som du helst skal drikke om dagen, men tænk på, hvor meget væske du forbruger under træningen. Du har også brug for at vænne din krop til at optage væske under træning og ikke kun under konkurrence. Sæt gradvis dit væskeindtag op.

”You are not sick you are thirsty!”

Sport øger behovet for vand
Mange sportsfolk, selv elitesportsfolk undervurderer ofte mængden af det vand, deres krop mister under træning og i selve konkurrencen. Under konkurrencen, f.eks. på en varm sommerdag, kan man i kortere perioder miste helt op til 2 liter væske i timen.

Hvis denne væske ikke erstattes, vil den totale blodmængde blive reduceret og leveringen af ilt til musklerne vil blive stærkt reduceret, fordi 75% af blodet består af vand. For hver liter vand, der mistes under træning eller konkurrence, stiger din puls med omkring 8 slag i minuttet, der kommer omkring 1 liter mindre blod rundt i kroppen, og din kropstemperatur stiger med omkring 0,3 Celsius.

En reduceret blodmængde vil også nedsætte din krops evne til at skaffe sig af med affaldsstoffer og til at forsyne dine celler med tilstrækkelige næringsstoffer, og det vil forstyrre din krops kemiske balance og resultere i overophedning af hele kroppen. Hvis du bliver dehydreret, vil dine præstationer bogstavelig talt tørre ud.

En 75 kg person, som taber 1 1/2 kg efter en træningsrunde har tabt 2% af sin normale kropsvægt – mere end nok til en direkte skadelig indvirkning på både den fysiske og den kognitive præstation.

Undersøgelser har vist, at væsketab på bare 2 % nedsætter præstationsevnen med hele 20 %!

Under et eksperiment vejede jeg forskellige professionelle badmintonspillere før og efter træning, og nogle af dem havde tabt helt op til 5 kg efter en hård gang træning, fordi de ikke drak ret meget væske under træning. Dem som drak mindst, var også dem, der oftest blev syge og fik skader! Og her taler jeg ikke om, hvem der ydede de bedste præstationer.

Jeg er sikker på, at mange af jer, der nu læser denne artikel, taber sig lige så meget eller mere under jeres hårde træningsrunder. Men nu ved I altså, hvad det betyder for jeres kroppe og jeres præstationer.

Kom dig hurtigere efter træning og brænd noget mere fedt af!

Mangel på rigtig væskebalance har også indflydelse på, hvor lang tid det tager for dig at komme dig efter en træningsrunde, fordi du tvinger dine indre organer, som består af op til 85% vand, til at komme på overarbejde.

Maven er afhængig af vand for at kunne fordøje maden, og manglen på vand gør det vanskeligere at nedbryde næringsstoffer som kulhydrater og proteiner, der skal bruges som energi til at reparere og forstærke musklerne. Leveren, som bestemmer, hvor alle næringsstofferne skal hen, behøver også vand til at omdanne oplagret fedt til anvendelig energi.

Hvis du bliver dehydreret, henvender nyrerne sig til leveren for at få hjælp, hvilket igen formindsker dens evne til at omdanne oplagret fedt til energi. Den deraf følgende nedsatte blodmængde har igen indflydelse på din krops evne til at skaffe sig af med giftstoffer og til at forsyne dine celler med tilstrækkelige næringsstoffer.

Vand hjælper også både med til hurtigere heling efter skader samt til forebyggelse af skader ved at beskytte indre organer og celler, hvilket er med til at gøre alle vore bevægelser lettere. Ved at holde musklerne i rigtig væskebalance modvirker man også skader, da ¾ af musklerne er vand.

Når man ser på ovennævnte kendsgerninger, er det i virkeligheden overraskende, hvordan mange sportsfolk træner ekstremt hårdt, spiser sundt, bruger penge på ekstra kosttilskud, når de så samtidig glemmer eller ikke anser det for vigtigt at drikke tilstrækkeligt med vand af god kvalitet.

Dette er desværre med til at skabe resultater, der slet ikke lever op til det enkelte menneskes naturlige potentiale. Dehydrering er uden tvivl den største og mest almindelige ernæringsmæssige fejl, som ikke blot sportsfolk, men også mange andre mennesker begår i dag.

Konklusion
Vand er en vigtig del af livet. Vand er uden tvivl vores vigtigste næringsstof . Over 70% af vores krop er vand, og det er nødvendigt hele tiden at fylde beholdningen op, da vandet i kroppen hele tiden bruges i en kontinuerlig proces.

En god væskebalance beskytter knogler og led, transporterer næringsstoffer, skaffer os af med affaldsstofferne, regulerer kropstemperaturen og forstærker kroppens naturlige evne til at regenerere og hele sig selv.

Mange mennesker begår den fejl, at de drikker alt for lidt – pas på ikke at begå den samme fejl. Mangel på vand kan helt ødelægge effektiviteten af dit trænings- og kostprogram.

Hvis du går ind for en sund livsstil og arbejder for et godt helbred også på langt sigt, bør du lade det at drikke tilstrækkeligt med vand blive til en god vane og en prioritet i dit liv. Det vil ikke tage dig lang tid at mærke vandets gavnlige virkning på din krop.

Vand er en billig investering, som du let kan foretage for at beskytte din krop mod at ældes for tidligt, mod skader og sygdom – plus at vandet vil løfte dit energiniveau og dine sportspræstationer.
Skær ned på forbruget af koffeinholdige drikke som kaffe og cola samt på øl og vin, for disse drikke dræner din krop for væske. Undersøg din urin, for at være sikker på, at væskebalancen er i orden.

Husk, at du kun kan overleve nogle få dage uden vand, mens du kan leve i uger uden mad. Du kender nu betydningen af at drikke nok vand med en knivspids kvalitetssalt. Følg rådene i denne artikel med 2-3 liter vand om dagen og du vil være godt på vej mod større succes i livet. Til slut en lille ”tankevækker”:
Hvis du ikke har et glas vand foran dig nu, mens du læser denne artikel, så drikker du formentlig ikke nok vand!

Action Steps:
1. Drik et stort glas vand så snart du står op om morgenen.
2. Drik minimum 2 liter vand om dagen.
3. Hav vand ved hånden hele dagen.
4. Overvåg din væskebalance.
5. Drik ekstra vand når du træner.
6. Husk, at når du er tørstig, er det allerede for sent.

DEHYDRERING ER ET PROBLEM

 • Mange børn og unge er dehydrerede
 • De står op og tager afsted uden at have drukket et stort glas vand
 • Mindre børn løber rundt, leger og sveder eller er varme
 • Hovedpine, svimmelhed, utilpas, forstoppelse, flere affaldsstoffer i krop og hoved kan være resultatet

Alle børn burde drikke et stor glas vand, når de står op.

Pædagoger, lærere og forældre må gerne være obs. på væskemangel og tilbyde mere vand i løbet af dagen.

IDÉER TIL DRIKKELSE

 • Vand
 • Vand med citron
 • Vand med lidt æblemost og citronsaft
 • Grønsagsjuice
 • Te: urte-, grøn-, hvid- og rød te
 • Danskvand: Består af 99,9 procent vand, kulsyre og salt
 • Æblemost eller hyldeblomstsaft med danskvand til fest
 • Frugtsaft eller frugtjuice uden sukker